понеделник, 22 ноември 2010 г.

Патладжан кебап

Отдавна се канех да опитам този вариант на приготвяне на патладжан. Срещала съм различни варианти в турските кулинарни блогове и в нашите готварски сайтове. Наистина много вкусно ястие!

Ето и моят вариант на приготвяне:




3 патладжана обелих на ивички и нарязах на кръгчета по 1 см, но не до края. Оставих ги за 30 мин в солена вода да си пуснат горчивината. След това ги подсуших и срязах кръгчетата до края.



Около 1 kg  кайма омесих с 1 голяма глава настърган лук, чер пипер, магданоз и кимион. Оформих плоски кюфтенца с големината на патладжанените шайби. След това ги подредих редувайки патладжан и кюфте на шишче за печене. 
За соса - в 4 с.л. олио запържих глава лук, 4-5 зелени пиперки, нарязани на едро, 1 ч.л. червен пипер и  1/2кг настъргани домати, а може да се сложат и консервирани домати. Сложих нарязан магданоз и 4-5 скилидки чесън. Посолих много малко, защото каймата беше солена.
Полях патладжаните със соса, и пекох около 60 минути в гюведжето, в началото на около 240 градуса, а после на 180 градуса
Накрая запекох за 5-10 мин без капак на по-силна фурна.


Опитайте!

А ето това са Майкъл и Мариян след хубавото хапване на патладжан-кебап и хубаво вино.

Карамелизиран кейк с ябълки и бадеми


Кейкът се приготвя, като първо се карамелизират ябълките, покриват се с бадемовата смес и се запичат във фурната. После сладкиша се обръща. Може да се сервира с карамелен сироп и сметана, но аз не го направих, защото и без тях сладкиша стана страхотен. Приготвя се доста дълго време, но си заслужава до последната хапка.

Продукти за ябълките:

150 гр кафява захар
100 гр полуразтопено краве масло
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка настъргано индиийско  орехче
6 средно големи зелени ябълки

Маслото се разтопява на много слаб котлон заедно със захарта, канелата и индийското орехче. Тази смес се изсипва във форма за пай, или кръгла тава. Добре е на дъното да се сложи хартия за печене, за да може по-лесно да се обърне кейка след като се опече.



Ябълките се измиват, обелват и нарязват на тънки шайби. Подреждат се във формата върху маслената смес. Съдът се покрива с алуминиево фолио и се слага в предварително нагрята фурна на 200 градуса. Пекат се докато омекнат, поне около 40 минути.
Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят.

Продукти за бадемовата паста:

  • 50 гр захар
  • 100 гр сурови белени бадеми, а може и небелени и така е с повече фибри
  • 100 гр меко краве масло
  • 2 яйца на стайна температура
  • 80 гр брашно
  • 1 ч. лъжичка бакпулвер
  • 2 ванилии

Брашното с бакпулвера се пресяват със сито. Бадемите се смилат наситно.

В купа се смесват захарта, ванилията и смлените бадеми. Добавя се маслото и сместа се обърква добре. Добавят се яйцата едно по едно. Бъркат се с миксер на ниска скорост, докато се усвоят добре. Накрая се добавя брашното с бакпулвера.

Бадемовата паста се изсипва върху охладените ябълки и се заглажда на повърхността. Кейкът се пече на 190-200 градуса докато се зачерви.

След акто се извади от фурната се оствя да се охлади напълно. Докато е топъл не бива да се правят опити да се обръща, защото е доста рехав. Затова е добре да се остви няколко часа, за да се стегне.

А това е видео на подобен сладкиш на Марк Битман от New York Times, но е с круши:

http://www.nytimes.com/interactive/dining/20101116-bittman-thanksgiving-interactive.html

сряда, 17 ноември 2010 г.

Винен кебап ала мама Рада


Продукти:

700г свинско месо
5-6 с.л. олио
2 глави лук
2-3 морковa
4-5 скилидки чесън
1/2 ч.ч. настъргани домати
200 мл червено вино
2 ч.л. червен пипер
3-4 дафинови листа
10 зърна бахар
2 с.л. брашно
черен пипер, мащерка, сол на вкус




Месото се нарязва на парченца. Нагрява се мазнината и в нея се изсипва месото. Посолява се и се задушава до изпаряването на водата и избистряне на мазнината, която остава. Прибавят се нарязаните лук и моркови и нарязаните скилидки чесън. Оставя се да се задушат зеленчуците, докато останат само на мазнина и се прибавя червеният пипер. Веднага се залива се с виното, за да не изгори пипера. Долива се топла вода-да покрие месото. Прибавят се дафиновите листа и бахарът. Оставя се да ври, докато месото се свари. Слагат се доматите, черният пипер и мащерката. Когато доматите са сварени, се прибавя размитото във вода брашно. След като заври, ястието се отмесва от огъня. Сервира се със сварен ориз или пухкаво картофено пюре.




Освен с картофено пюре, може да се сервира със сварен ориз.

събота, 13 ноември 2010 г.

Пица ала Jamie Oliver


Продукти за тестото:
1 кг брашно
1 суп. лъжица фина морска сол, а може и да не морска
1 суп. лъжица захар
4 супени лъжици зехтин
650 мл топла вода, но не гореща (около 37 градуса)
2 пакетчета суха мая от 7 гр

За доматената смес:
доматено пюре 3 - 4 лъжици
ригън или мащерка
черен пипер
щипка захар
3 скилидки чесън - пресовани
люти чушки нарязани на дребно
За гарниране на пицата:
бекон
моцарела
кашкавал
маслини
пармезан
пресен босилек

Брашното се пресява със солта. В съд се смесват маята, захарта, зехтина и водата и се оставят на топло настрани, докато маята кипне.
Брашното и солта се пресяват със сито. Сипват се в голяма тава и по средата се прави кладенче. В кладенчето се сипва кипналата мая и с помощта на лъжица се бърка в една посока, докато сместта стане хомогенна.  Когато тестото се посгъсти се слага на набрашнен плот и се меси на ръка около 10-тина минути или докато стане гладко. След това се поставя в голям съд намазнен със зехтин. Покрива се с леко намазнено прозрачно фолио или се завива с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.






Когато се удвои отново се размесва, за да излезе въздуха.
Може да се използва веднага или да се остави в хладилника увито в прозрачно фолио, ако ще правите пак пица в следващите няколко дни.  А може да го сложите в найлонови пликчета и във фризера и тогава издържа доста дълго време.
Това тесто е достатъчно за 4 средни пици.
Топките се разточват 15-20 минути преди готвене върху набрашнен плот


В купичка се слага доматеното пюре и се размесва с останалите продукти за доматената смес. Тавата се застила с хартия за печене и върху нея се налива струйка зехтин. Разточеното тесто се слага в тавата и с ръце се разстила добре върху дъното й. След това се намазва с доматената смес, като се оставя около 2 см по края на тестото без да се маже.



Слагат се бекона и маслините. Поръсва се с малко сух ригън и се полива леко със зехтин.

И докато правите това чудо, пуснете фурната да се загрява. Аз пека пицата на 210 градуса.

Сложете пицата в загрятата фурна, да се запече до зачеряване на тестото.

След това я извадете и сложете листата пресен босилек, моцарела, кашкавал и пармезан.

Сложете тавата с пицата във фурната за още 5 минути, за да се разтопят сирената.

Да ви е сладко!!!





Quick tomato sauce (500 ml) - това е рецепта за доматен сос на Jamie Oliver
4 gloves garlic finely sliced
Fresh basil
3 x 400 g tins tomatoes
Sea salt & ground black pepper

понеделник, 8 ноември 2010 г.

Кисело зеле за зимата

        

  • Зеле.  В къщи ни стигат 10 -12 средни зелки (около 20 кг), които слагам в бидонче, но има хора, които слагат стотина килограма в бъчва. Зелето трябва да е твърдо и стегнато.
  • Трябва  ни още бидон

  • Хрян – от опит знам, че не трябва д се реже , а само да се измие и обели
  • Кочан царевица
  • Морска сол (на 10 л вода се слагат 400 гр морска сол). В моя слъчай аз слагам 1.6 кг сол на 45 л вода
  • В един момент ни трябва калиев сорбат за пресичане
  • Червено зеле и/или червено цвекло за цвят на чорбата
  • 2 зелени ябълки срязани на 4 (със семето)
  • 1-2 дюли срязани на 4 (със семето)
  • Няколко стръка праз
Приготовление:
Зелето се почиства от външните листа и след това се прави дълбока кръстообразна цепнатина в основата на кочана.

Зелките се нареждат плътно в съда, с кочана нагоре. Ако той няма канелка за преточване, в основата на съда първо се слага маркуч. 

 Отгоре се затиска със сковани дъсчици, оплетени лозови клонки, или друг подръчен материал, като вишневи клонки . Поставя се голям речен камък. Помежду зелките се слагат цревичния кочан и почистения хрян,  ябълки дюля, праз лук, може и една глава цветно зеле, ако искате зелевата чорба да придобие розов цвят.

Така наредената особеност на българския национален бит и култура се залива с вода, като внимателно се следи точното й количество. Например сипваме водата с кофа с вместимост  10 литра, така е най-удобно. В последната кофа вода (която е леко затоплена) разтваряме морската сол, която е около 400 гр. на десет литра вода.Сипва се и последната кофа и бидона се затваря.
След около три дена започва да се преточва всеки ден, докато зелето  втаса.  След това преточвам веднъж седмично.
Е  друго са сърмите с кисело зеле, зелевата салата и греяната ракийка през зимата!
Пресичане:
Този манипулация се прави едва когато зелето е напълно готово и има опасност да вкисне, в никакъв случай не се пресича докато е още сурово!
Пресича се по следния начин: 3 гр калиев сорбат на 2 кг зеленчук.  Тоест, в моя случай, на 20 кг зеле се предполага да сложа 30 гр калиев сорбат, или иначе казано, три пликчета, на които пише, че тежат 9 гр. Източва се една кофа зелева чорба, в нея се слага сорбатът, разбърква се добре и се връща в бидона. След това зелето се преточва, за да се разтвори добре калиевият сорбат добре в цялото количество зеле.
Може да се пресече с естествен консервант, какъвто е синапеното семе. Слагат се около 30 гр от него, но аз още не съм пробвала този начин.

петък, 5 ноември 2010 г.

Содени питки със сирене фета и мащерка


Тези питки са от старата кулинарна тетрадка на мама. Обикновено ги правя за Бъдни вечер, но вчера бяхме на гости на една скъпа приятелка и тя ме помоли да ги направя като допълнение към нейното много хубаво свинско със зеле. Стават много бързо и са невероятни, повярвайте ми. Даже и снаха ми Ники ги хареса миналата Бъдни вечер!!!!

И така необходимите продукти за 8 питки са:
  • 4 чаши брашно
  • 2 чаши натрошено сирене фета (бяло сирене)
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 чаши кисело мляко
  • краве масло
Може да се направи само с тези продукти, но аз сложих прясна мащерка, която купих предния ден и се получи невероятна комбинация.

И така, брашното се пресява заедно със солта и се сипва в голяма тава за месене. Прави се кладенче и в него се сипва киселото мляко и се добавя содата, като се разбърква с млякото за да се "загаси". Добавят се сиренето и мащерката (или друга подправка, по желание).





Изчаква се около 5 минути да "кипне" млякото и започва бъркането. Тестото е доста лепкаво, защото няма мазнина, но това не трябва да ви притеснява. След като се объркат добре продуктите, слагате сместа върху добре набрашнен плот и тогава започва истинското месене.

Меси се докато тестото стане хомогенно. Знам от мама, че тестото е добре омесено, когато като го резнете с нож, се виждат малки мехурчета в него. Това тесто никога не става гладко, защото в него има натрошено сирене, така че не се притеснявайте.


Тестото се разделя на 8 питки, които се слагат на разстояние в добре намазнена, покрита с хартия за печене тава. Всяка питка се натиска с пръст в средата, за да се направи кладенче в което се слага парче краве масло, ето така:


Пекат се на предварително загрята фурна на 180 - 200 градуса. Мойта печка е от старите и аз пека на най-долното ниво и отгоре и отдолу.




















Posted by Picasa