сряда, 29 декември 2010 г.

Пита със сирене


За тестото:

600 гр брашно и още за омесване
3 яйца
250 мл топла, но не гореща вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
10 гр прясна мая за хляб, или 1 пакетче и малко суха мая (1 пакетче е 7 гр)

За плънката:

500 гр сирене
100 гр разтопено краве масло

За заливката:

3 яйца
200 мл прясно мляко
2 супени лъжици захар (може и без нея)

Начин на приготвяне:

Смесват се маята, солта и захарта в купичка. Добавя се малко от топлата вода и продуктите се разбъркват докато се разтворят. Трябва да се внимава водата да не е гореща, а топла, иначе ще се пресече маята и нищо няма да стане. Брашното се пресява със сито и се изсипва в голяма тава за месене. В средата се прави кладенче и там се добавят сместа с маята, останалата топла вода и предварително разбитите яйца. С дървена лъжица постепенно се добава брашното на части, докато се образува лепкаво тесто.

Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност и се меси, докато стане гладко и еластично. Това отнема около 10 минути.

След като се замеси тестото, поставя се в голяма намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса.  Времето за втасване зависи много от температурата в помещението. Просто трябва да имате търпение и време и да дочакате тестото да удвои обема си.


Втасалото тесто се разделя на 5 топки. Всяка топка се разточва на кръг с приблизителен диаметър от 25 см. Намазва се с разопеното масло и се поръсва с натрошеното сирене.



Завива се на руло и се усуква като въже, като едновременно се разтяга. Фитилите се нареждат в намазана с масло тава с диаметър 30 см във форма на спирала.



Оставя се малко разстояние между тях, за да могат да бухнат по-добре. Питата се оставя за около 30 минути на топло място, покрита с кърпа.

През това време фурната се загрява на 180 градуса по целзий. Яйцата за заливката се разбиват със захарта и се добавя прясното мляко.

Питата се ралива със сместа и се пече до зачервяване (40-45  минути). След като се извади от фурната се покрива с кърпа и се оставя "да си обиколи нивата", преди да се разчупи.


вторник, 28 декември 2010 г.

Пълнени чушки с боб и ориз

Това е рецепта, която от  години правя за Бъдни вечер, но е подходяща за всеки сезон, така че си заслужава да се опита.

Продукти:


1 кг чушки
1 чаена чаша сварен боб
1/2 ч.ч. ориз
2 глави лук
1 ч. л. червен пипер
1 с.л. доматено пюре
черен пипер
4-5 с.л. зехтин
джоджен или мента
сол на вкус

Начин на приготвяне:

В сгорещен зехтин запържваме ситно нарязания лук до златисто. Прибавяме ориза и запържваме докато стане прозрачен. Поръсваме с прясно смлян черен пипер, червен пипер, сол, джоджен или мента и прибавяме сварения боб. Доматеното пюре размиваме с малко вода и го добавяме към сместта. Разбъркваме добре и вариме докато продуктите се сгъстят.

За пълнене може да се използват пресни червени чушки. По-красиво става ако се използват червени, оранжеви и зелени чушки. И понеже сега е зима, аз използвах моито бланширани от есента чушки, които държа във фризера.

И така, пълним чушките със сместта и ги подреждаме в тавичка. Ако пълнежа е повече, смело го слагаме между наредените чушки. След това наливаме малко зехтин и наливаме топла вода до половината на наредените чушки и печем на 220 градуса в началото и когато водата в тавата заври, намаляваме фурната на 180 градуса. Печем докато чушките се зачервят и ориза омекне.