понеделник, 31 януари 2011 г.

Зелеви сарми със сини сливи, булгур и наденички


Идеята да направя тези сарми е от едно кулинарно шоу, което гледахме с Майкъл. Само че той предложи да заменя ориза с булгур и аз веднага прегърнах идеята му. Твърди се, че булгурът е много по-полезен от ориза, особено за диабетици. Освен това добавих сушени сини сливи и стафиди за по-интересен вкус.
Необходими продукти:
·         12 листа кисело зеле
·         12 малки наденички или 6 броя големи срязани на две
·         6 броя нарязани сушени сливи
·         100 гр стафиди
·         1 чаена чаша булгур
·         2 големи глави лук
·         1/3 чаена чаша зехтин
·         1 с. л. мащерка
·         1. с. л. червен пипер (аз сложих шафран в плънката)
·         1 дафинов лист
·         2-3 зърна бахар
·         сол, черен пипер
Това е булгурът, който ползвам за готвене. Купувам го от Женския пазар в София и е внос от Сирия. Има два вида: по-дребен за салата като табуле и по-едър като този, който е за готвене и спокойно може да замени ориза в много ястия.

А това е шафрана, който също купих от сирийски магазин.
Надупчваме надничките с клечка за зъби и ги запържваме в олиото или зехтина. Изваждаме ги и ги слагаме върху домакинска хартия.

Нарязаният лук се запържва в същия зехтин, където сме пържили наденичките. Прибавя се булгура и се задушава 2-3 минути. Прибавя се мащерка, черен пипер, сини сливи, стафиди, шафран и се налива 1 чаена чаша гореща вода. Задушават се докато се поеме водата.

Завиват се сарми с големина по избор, ето така:
 

Нареждат се в тенджера. Прибавя се дафинов лист и няколко зърна бахар. Заливат се със зелев сок и гореща вода, като се внимава колко сок се слага, защото надениците са солени, както и киселото зеле. Сол в плънката с булгура аз не слагам по същите причини. Затискат се с чиния и се варят на слаб огън до готовност. Могат да се сервират полети със запържен зехтин с червен пипер.

Да ви е сладко!!!





събота, 8 януари 2011 г.

Спаначник

Продукти:

  1. 1 пакет кори за баница
  2. 125 гр краве масло и малко олио
  3. ½ кг спанак
  4. 5 стръка пресен лук или 1 глава стар лук
  5. 400 гр сирене
  6. 6 яйца
  7. Джоджен или мента


 

Начин на приготвяне:

Спанакът се измива и се нарязва на тънки лентички. Лукът се нарязва и се запържва в сгорещеното олио. Прибавя се спанакът и се задушава докато омекне. Накрая се прибавя и нарязания джоджен или мента. Оставя се настрани да поизстине.

Разбиват се 3 яйца, сиренето се натрошава и се добавя към яйцата.

Тавата за печене се намазва с разтопеното масло и започваме да редим корите. Слагаме 4 кори, като всяка се намазва с разтопеното масло. След това слагаме 1/3 от плънката и пак 4 кори намазани с масло. Така продължаваме с плънка кори, като накрая слагаме кори и пак намазваме с масло.

Печем баницата в предварително нагрята фурна на 180 градуса. Когато се зачерви отгоре се полива с още 3 разбити яйца и се допича.