четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Мусака с картофи

Преди известно време гледах бай Данчо, готвача на Тодор Живков, по телевизията как приготва тази мусака. Хареса ми това, че я приготва без никакво запържване, а и начина на приготвяне на заливката. Аз и преди това съм правила мусака без пържене, но такава заливка не бях правила. Повярвайте ми стана много вкусно ядене, а и надявам се по диетично.


Необходими продукти:

Кайма - 500 гр смес свинско и телешко
Картофи - 1 кг
Лук - една голяма глава
Зехтин или олио - 100 мл
Домати от консерва - 100-150 гр
Черен пипер на вкус
Червен пипер - 2 с. л.
Чубрица, или друга подправка като мащерка или ригън
Магданоз - 1 връзка
Сол

За заливката:
Яйца - 3 бр.
Брашно - 2 с.л.
Кисело мляко - 400 гр
Кашкавал или друго настъргано твърдо сирене - 150 гр

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и нарязват на дребни кубчета.


 Лукът се нарязва на дребно. Изсипват се в тавата и се добавя каймата. Прибавят се доматите и се налива вода (а още по-добре прясно мляко) до нивото на продуктите. Тази смес се разбърква добре с ръка, за да стане каймата на "трохи". Добавя се зехтина.

Яденето се слага в загрята фурна на 180 градуса и се пече докато картофите омекнат. Когато това стане тавата се изважда от фурната и се добавят солта и останалите подправки. Разбърква се и се връща във фурната за около 10 минути, докато приготвим заливката.

Как се приготвя заливката?

Отделяме белтъците и жълтъците на яйцата в два отделни съда.Разбиваме жълтъците и постепенно добавяме брашното и след това киселото мляко.


След това разбиваме белтъците на сняг и ги добавяме към жълтъчената смес.



Изваждаме тавата от фурната и изливаме заливката върху мусаката. Поръсваме с настърган кашкавал. Връщаме яденето във фурната и печем до зачервяване.


Няма коментари:

Публикуване на коментар