понеделник, 28 февруари 2011 г.

Вретено по родопски

Реших да сготвя още едно ядене по рецепта на бай Данчо - готвача на Тодор Живков. Всичките му ястия са типично български и много вкусни.  Както винаги вложих и малко въображение, като добавих в каймата сос уорчестър и малко лют пипер, но това не е задължително. Ние обичаме по-пикантни ястия. Имах приятели на гости и вретеното по родопски беше високо оценено.

Необходими продукти:
  1. кайма - 1 кг
  2. яйца - 7 бр., 2 от които твърдо сварени
  3. магданоз - 1 връзка
  4. галета - 300 гр
  5. индийско орехче - 1/2 ч.л.
  6. черен пипер - 1/2 ч.л.
  7. сос уорчестър - 2 с.л.
  8. сол на вкус
  9. моркови - 200 гр
  10. кисели краставички - 300 гр
Каймата се омесва добре с 2 яйца, нарязания на ситно магданоз, сос уорчестър, част от галетата, индийско орехче, черен пипер и сол на вкус.  По време на омесването намазнявайте ръцете си с малко олио. Трябва да се внимава със солта, защото каймата понякога е солена (ако сте купили пакетирана) и в соса уорчестър също има сол. Оставя се да престои поне няколко часа в хладилника, покрита с прозрачно фолио, за да се овкуси добре.

За плънката на вретеното се сваряват 2 яйца и морковите.  След това яйцата, морковите и киселите краставички се настъргват на едро ренде и се объркват добре.


Каймата се изважда от хладилника и се оформят топки, които се разплескват и в средата се слага от плънката.

След това внимателно се оформят във вид на вретено и се овалват добре в галета.

След това се потапят в останалите разбити 3 яйца и се панират в тиган с олио. Температурата не трябва да бъде много висока, за да не останат сурови отвътре.


Аз ги сервирах с печени картофи по кейджунски (cajun-spiced potatoes), но може и с обикновена картофена салата.


Рецептата за печените картофи  (cajun-spiced potatoes) ще публикувам скоро. Не знам как да преведа cajun на български, но това е кухня типична за американския щат Луизиана. Стават много вкусни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар