Необходими продукти:
- 6 необелени картофа
- 3 глави червен лук, нарязани на 8 парчета всяка
- 1 лимон, нарязан на 6 парчета
- 12 скилидки необелен чесън
- 4 листа дафинов лист
- 1/3 чаша зехтин
- 3 с.л. пресен лимонов сок
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. ригън
- 1 ч.л. суха мащерка
- 1/2 ч.л. лют пипер (ако имате cayenne pepper, още по-добре)
- 1/2 ч.л. смлян кимион
- сол и прясно смлян черен пипер
Измийте много добре картофите, без да ги белите. Нарежете ги на дебели триъгълни парчета. Сотирайте ги в голяма тенджера с вряща посолена вода за около 3 минути. Излейте водата и ги оставете да се отцедят добре. Картофите може да се приготвят няколко часа преди запичането им.
Сложете картофите, лука, лимона, чесъна и дафиновия лист в голяма тава за печене.
Разбийте добре зехтина, лимоновия сок, доматеното пюре, червения пипер, ригъна, мащерката, лютия пипер и кимиона и излейте сместта върху картофите. Разбъркайте добре и овкусете със сол и черен пипер.
Печете във загрята фурна на около 200 градуса, като разбърквате картофите често.
Изглеждат вкусни, нали? А и за любителите на печен лук и чесън е много изкусително ястие или гарнитура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар