вторник, 28 декември 2010 г.

Пълнени чушки с боб и ориз

Това е рецепта, която от  години правя за Бъдни вечер, но е подходяща за всеки сезон, така че си заслужава да се опита.

Продукти:


1 кг чушки
1 чаена чаша сварен боб
1/2 ч.ч. ориз
2 глави лук
1 ч. л. червен пипер
1 с.л. доматено пюре
черен пипер
4-5 с.л. зехтин
джоджен или мента
сол на вкус

Начин на приготвяне:

В сгорещен зехтин запържваме ситно нарязания лук до златисто. Прибавяме ориза и запържваме докато стане прозрачен. Поръсваме с прясно смлян черен пипер, червен пипер, сол, джоджен или мента и прибавяме сварения боб. Доматеното пюре размиваме с малко вода и го добавяме към сместта. Разбъркваме добре и вариме докато продуктите се сгъстят.

За пълнене може да се използват пресни червени чушки. По-красиво става ако се използват червени, оранжеви и зелени чушки. И понеже сега е зима, аз използвах моито бланширани от есента чушки, които държа във фризера.

И така, пълним чушките със сместта и ги подреждаме в тавичка. Ако пълнежа е повече, смело го слагаме между наредените чушки. След това наливаме малко зехтин и наливаме топла вода до половината на наредените чушки и печем на 220 градуса в началото и когато водата в тавата заври, намаляваме фурната на 180 градуса. Печем докато чушките се зачервят и ориза омекне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар