понеделник, 22 ноември 2010 г.

Патладжан кебап

Отдавна се канех да опитам този вариант на приготвяне на патладжан. Срещала съм различни варианти в турските кулинарни блогове и в нашите готварски сайтове. Наистина много вкусно ястие!

Ето и моят вариант на приготвяне:




3 патладжана обелих на ивички и нарязах на кръгчета по 1 см, но не до края. Оставих ги за 30 мин в солена вода да си пуснат горчивината. След това ги подсуших и срязах кръгчетата до края.



Около 1 kg  кайма омесих с 1 голяма глава настърган лук, чер пипер, магданоз и кимион. Оформих плоски кюфтенца с големината на патладжанените шайби. След това ги подредих редувайки патладжан и кюфте на шишче за печене. 
За соса - в 4 с.л. олио запържих глава лук, 4-5 зелени пиперки, нарязани на едро, 1 ч.л. червен пипер и  1/2кг настъргани домати, а може да се сложат и консервирани домати. Сложих нарязан магданоз и 4-5 скилидки чесън. Посолих много малко, защото каймата беше солена.
Полях патладжаните със соса, и пекох около 60 минути в гюведжето, в началото на около 240 градуса, а после на 180 градуса
Накрая запекох за 5-10 мин без капак на по-силна фурна.


Опитайте!

А ето това са Майкъл и Мариян след хубавото хапване на патладжан-кебап и хубаво вино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар