За тестото:
600 гр брашно и още за омесване
3 яйца
250 мл топла, но не гореща вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
10 гр прясна мая за хляб, или 1 пакетче и малко суха мая (1 пакетче е 7 гр)
За плънката:
500 гр сирене
100 гр разтопено краве масло
За заливката:
3 яйца
200 мл прясно мляко
2 супени лъжици захар (може и без нея)
Начин на приготвяне:
Смесват се маята, солта и захарта в купичка. Добавя се малко от топлата вода и продуктите се разбъркват докато се разтворят. Трябва да се внимава водата да не е гореща, а топла, иначе ще се пресече маята и нищо няма да стане. Брашното се пресява със сито и се изсипва в голяма тава за месене. В средата се прави кладенче и там се добавят сместа с маята, останалата топла вода и предварително разбитите яйца. С дървена лъжица постепенно се добава брашното на части, докато се образува лепкаво тесто.
Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност и се меси, докато стане гладко и еластично. Това отнема около 10 минути.
След като се замеси тестото, поставя се в голяма намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса. Времето за втасване зависи много от температурата в помещението. Просто трябва да имате търпение и време и да дочакате тестото да удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на 5 топки. Всяка топка се разточва на кръг с приблизителен диаметър от 25 см. Намазва се с разопеното масло и се поръсва с натрошеното сирене.
Завива се на руло и се усуква като въже, като едновременно се разтяга. Фитилите се нареждат в намазана с масло тава с диаметър 30 см във форма на спирала.
Оставя се малко разстояние между тях, за да могат да бухнат по-добре. Питата се оставя за около 30 минути на топло място, покрита с кърпа.
През това време фурната се загрява на 180 градуса по целзий. Яйцата за заливката се разбиват със захарта и се добавя прясното мляко.
Питата се ралива със сместа и се пече до зачервяване (40-45 минути). След като се извади от фурната се покрива с кърпа и се оставя "да си обиколи нивата", преди да се разчупи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар