Сушени домати за зимата
една рецепта от италианската кухня, едно е когато гледаш малките бурканчета в магазина и съвсем друго когато си ги приготвиш сам, по-вкусни са
Чудесно мезе за зимата и съставка за приготвянето на по-изискани сосове
за сушените домати:
1 кг домати, аз използвах рома домати. С чери ще стане още по-красиво
1/4 връзка магданоз
10-15 листа босилек
2 стръка розмарин
2 ч. л. сол
2 ч. л. кафява захар, а може и обикновена
На тази снимка подправките са мое производство, с изключение на маданоза.
за маринатата: 4-6 листа босилек
2-3 клонки розмарин
2-3 стръка магданоз
2-3 скилидки чесън
зехтин за заливане
Доматите се нарязват на четвъртинки, посоляват се и се оставят да престоят 30 минути.
След това се нареждат в тава, поръсват се със захар и с наситнените зелени подправки. Слагат се в предварително загрята на 100 градуса фурна, сушат се 1/2 час, след това се обръщат и се пекат още около 3 часа.
Когато са готови, доматите се разпределят в 2-3 малки бурканчета, поставя се по една скилидка чесън, магданоз, 1-2 листа босилек, 1 клонка розмарин, притиска се добре и се залива със зехтин. Съхранява се на хладно.
Вярно е,че се приготвят много дълго, но си струва. Тази рецепта е на Звездев. И понеже сина ми и дъщеря ми не знаят кой е Звездев, защото не живеят в България (и слава богу!), нека им обясня, че той има добро кулинарно шоу по една от бг телевизиите.
Разбира се, че първата рецепта трябва да се състои от домати!! Браво, мамо! Много се гордея с тебе за този блог. :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря Раденце!
ОтговорИзтриване