четвъртък, 9 септември 2010 г.

Сушени домати за зимата



Сушени домати за зимата


една рецепта от италианската кухня, едно е когато гледаш малките бурканчета в магазина и съвсем друго когато си ги приготвиш сам, по-вкусни са

Чудесно мезе за зимата и съставка за приготвянето на по-изискани сосове

за сушените домати:

1 кг домати, аз използвах рома домати. С чери ще стане още по-красиво

1/4 връзка магданоз

10-15 листа босилек

2 стръка розмарин

2 ч. л. сол

2 ч. л. кафява захар, а може и обикновена

На тази снимка подправките са мое производство, с изключение на маданоза.



за маринатата: 4-6 листа босилек

2-3 клонки розмарин

2-3 стръка магданоз

2-3 скилидки чесън

зехтин за заливане

Доматите се нарязват на четвъртинки, посоляват се и се оставят да престоят 30 минути.
След това се нареждат в тава, поръсват се със захар и с наситнените зелени подправки. Слагат се в предварително загрята на 100 градуса фурна, сушат се 1/2 час, след това се обръщат и се пекат още около 3 часа.



Когато са готови, доматите се разпределят в 2-3 малки бурканчета, поставя се по една скилидка чесън, магданоз, 1-2 листа босилек, 1 клонка розмарин, притиска се добре и се залива със зехтин. Съхранява се на хладно.



Вярно е,че се приготвят много дълго, но си струва. Тази рецепта е на Звездев. И понеже сина ми и дъщеря ми не знаят кой е Звездев, защото не живеят в България (и слава богу!), нека им обясня, че той има добро кулинарно шоу по една от бг телевизиите.

2 коментара:

  1. Разбира се, че първата рецепта трябва да се състои от домати!! Браво, мамо! Много се гордея с тебе за този блог. :))

    ОтговорИзтриване