Тези питки са от старата кулинарна тетрадка на мама. Обикновено ги правя за Бъдни вечер, но вчера бяхме на гости на една скъпа приятелка и тя ме помоли да ги направя като допълнение към нейното много хубаво свинско със зеле. Стават много бързо и са невероятни, повярвайте ми. Даже и снаха ми Ники ги хареса миналата Бъдни вечер!!!!
И така необходимите продукти за 8 питки са:
- 4 чаши брашно
- 2 чаши натрошено сирене фета (бяло сирене)
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. сода бикарбонат
- 2 чаши кисело мляко
- краве масло
И така, брашното се пресява заедно със солта и се сипва в голяма тава за месене. Прави се кладенче и в него се сипва киселото мляко и се добавя содата, като се разбърква с млякото за да се "загаси". Добавят се сиренето и мащерката (или друга подправка, по желание).
Изчаква се около 5 минути да "кипне" млякото и започва бъркането. Тестото е доста лепкаво, защото няма мазнина, но това не трябва да ви притеснява. След като се объркат добре продуктите, слагате сместа върху добре набрашнен плот и тогава започва истинското месене.
Меси се докато тестото стане хомогенно. Знам от мама, че тестото е добре омесено, когато като го резнете с нож, се виждат малки мехурчета в него. Това тесто никога не става гладко, защото в него има натрошено сирене, така че не се притеснявайте.
Пекат се на предварително загрята фурна на 180 - 200 градуса. Мойта печка е от старите и аз пека на най-долното ниво и отгоре и отдолу.
Няма коментари:
Публикуване на коментар