петък, 5 ноември 2010 г.

Содени питки със сирене фета и мащерка


Тези питки са от старата кулинарна тетрадка на мама. Обикновено ги правя за Бъдни вечер, но вчера бяхме на гости на една скъпа приятелка и тя ме помоли да ги направя като допълнение към нейното много хубаво свинско със зеле. Стават много бързо и са невероятни, повярвайте ми. Даже и снаха ми Ники ги хареса миналата Бъдни вечер!!!!

И така необходимите продукти за 8 питки са:
  • 4 чаши брашно
  • 2 чаши натрошено сирене фета (бяло сирене)
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 чаши кисело мляко
  • краве масло
Може да се направи само с тези продукти, но аз сложих прясна мащерка, която купих предния ден и се получи невероятна комбинация.

И така, брашното се пресява заедно със солта и се сипва в голяма тава за месене. Прави се кладенче и в него се сипва киселото мляко и се добавя содата, като се разбърква с млякото за да се "загаси". Добавят се сиренето и мащерката (или друга подправка, по желание).





Изчаква се около 5 минути да "кипне" млякото и започва бъркането. Тестото е доста лепкаво, защото няма мазнина, но това не трябва да ви притеснява. След като се объркат добре продуктите, слагате сместа върху добре набрашнен плот и тогава започва истинското месене.

Меси се докато тестото стане хомогенно. Знам от мама, че тестото е добре омесено, когато като го резнете с нож, се виждат малки мехурчета в него. Това тесто никога не става гладко, защото в него има натрошено сирене, така че не се притеснявайте.


Тестото се разделя на 8 питки, които се слагат на разстояние в добре намазнена, покрита с хартия за печене тава. Всяка питка се натиска с пръст в средата, за да се направи кладенче в което се слага парче краве масло, ето така:


Пекат се на предварително загрята фурна на 180 - 200 градуса. Мойта печка е от старите и аз пека на най-долното ниво и отгоре и отдолу.




















Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар