събота, 13 ноември 2010 г.

Пица ала Jamie Oliver


Продукти за тестото:
1 кг брашно
1 суп. лъжица фина морска сол, а може и да не морска
1 суп. лъжица захар
4 супени лъжици зехтин
650 мл топла вода, но не гореща (около 37 градуса)
2 пакетчета суха мая от 7 гр

За доматената смес:
доматено пюре 3 - 4 лъжици
ригън или мащерка
черен пипер
щипка захар
3 скилидки чесън - пресовани
люти чушки нарязани на дребно
За гарниране на пицата:
бекон
моцарела
кашкавал
маслини
пармезан
пресен босилек

Брашното се пресява със солта. В съд се смесват маята, захарта, зехтина и водата и се оставят на топло настрани, докато маята кипне.
Брашното и солта се пресяват със сито. Сипват се в голяма тава и по средата се прави кладенче. В кладенчето се сипва кипналата мая и с помощта на лъжица се бърка в една посока, докато сместта стане хомогенна.  Когато тестото се посгъсти се слага на набрашнен плот и се меси на ръка около 10-тина минути или докато стане гладко. След това се поставя в голям съд намазнен със зехтин. Покрива се с леко намазнено прозрачно фолио или се завива с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.






Когато се удвои отново се размесва, за да излезе въздуха.
Може да се използва веднага или да се остави в хладилника увито в прозрачно фолио, ако ще правите пак пица в следващите няколко дни.  А може да го сложите в найлонови пликчета и във фризера и тогава издържа доста дълго време.
Това тесто е достатъчно за 4 средни пици.
Топките се разточват 15-20 минути преди готвене върху набрашнен плот


В купичка се слага доматеното пюре и се размесва с останалите продукти за доматената смес. Тавата се застила с хартия за печене и върху нея се налива струйка зехтин. Разточеното тесто се слага в тавата и с ръце се разстила добре върху дъното й. След това се намазва с доматената смес, като се оставя около 2 см по края на тестото без да се маже.



Слагат се бекона и маслините. Поръсва се с малко сух ригън и се полива леко със зехтин.

И докато правите това чудо, пуснете фурната да се загрява. Аз пека пицата на 210 градуса.

Сложете пицата в загрятата фурна, да се запече до зачеряване на тестото.

След това я извадете и сложете листата пресен босилек, моцарела, кашкавал и пармезан.

Сложете тавата с пицата във фурната за още 5 минути, за да се разтопят сирената.

Да ви е сладко!!!





Quick tomato sauce (500 ml) - това е рецепта за доматен сос на Jamie Oliver
4 gloves garlic finely sliced
Fresh basil
3 x 400 g tins tomatoes
Sea salt & ground black pepper

Няма коментари:

Публикуване на коментар