понеделник, 22 ноември 2010 г.

Карамелизиран кейк с ябълки и бадеми


Кейкът се приготвя, като първо се карамелизират ябълките, покриват се с бадемовата смес и се запичат във фурната. После сладкиша се обръща. Може да се сервира с карамелен сироп и сметана, но аз не го направих, защото и без тях сладкиша стана страхотен. Приготвя се доста дълго време, но си заслужава до последната хапка.

Продукти за ябълките:

150 гр кафява захар
100 гр полуразтопено краве масло
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка настъргано индиийско  орехче
6 средно големи зелени ябълки

Маслото се разтопява на много слаб котлон заедно със захарта, канелата и индийското орехче. Тази смес се изсипва във форма за пай, или кръгла тава. Добре е на дъното да се сложи хартия за печене, за да може по-лесно да се обърне кейка след като се опече.



Ябълките се измиват, обелват и нарязват на тънки шайби. Подреждат се във формата върху маслената смес. Съдът се покрива с алуминиево фолио и се слага в предварително нагрята фурна на 200 градуса. Пекат се докато омекнат, поне около 40 минути.
Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят.

Продукти за бадемовата паста:

  • 50 гр захар
  • 100 гр сурови белени бадеми, а може и небелени и така е с повече фибри
  • 100 гр меко краве масло
  • 2 яйца на стайна температура
  • 80 гр брашно
  • 1 ч. лъжичка бакпулвер
  • 2 ванилии

Брашното с бакпулвера се пресяват със сито. Бадемите се смилат наситно.

В купа се смесват захарта, ванилията и смлените бадеми. Добавя се маслото и сместа се обърква добре. Добавят се яйцата едно по едно. Бъркат се с миксер на ниска скорост, докато се усвоят добре. Накрая се добавя брашното с бакпулвера.

Бадемовата паста се изсипва върху охладените ябълки и се заглажда на повърхността. Кейкът се пече на 190-200 градуса докато се зачерви.

След акто се извади от фурната се оствя да се охлади напълно. Докато е топъл не бива да се правят опити да се обръща, защото е доста рехав. Затова е добре да се остви няколко часа, за да се стегне.

А това е видео на подобен сладкиш на Марк Битман от New York Times, но е с круши:

http://www.nytimes.com/interactive/dining/20101116-bittman-thanksgiving-interactive.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар