понеделник, 8 ноември 2010 г.

Кисело зеле за зимата

        

  • Зеле.  В къщи ни стигат 10 -12 средни зелки (около 20 кг), които слагам в бидонче, но има хора, които слагат стотина килограма в бъчва. Зелето трябва да е твърдо и стегнато.
  • Трябва  ни още бидон

  • Хрян – от опит знам, че не трябва д се реже , а само да се измие и обели
  • Кочан царевица
  • Морска сол (на 10 л вода се слагат 400 гр морска сол). В моя слъчай аз слагам 1.6 кг сол на 45 л вода
  • В един момент ни трябва калиев сорбат за пресичане
  • Червено зеле и/или червено цвекло за цвят на чорбата
  • 2 зелени ябълки срязани на 4 (със семето)
  • 1-2 дюли срязани на 4 (със семето)
  • Няколко стръка праз
Приготовление:
Зелето се почиства от външните листа и след това се прави дълбока кръстообразна цепнатина в основата на кочана.

Зелките се нареждат плътно в съда, с кочана нагоре. Ако той няма канелка за преточване, в основата на съда първо се слага маркуч. 

 Отгоре се затиска със сковани дъсчици, оплетени лозови клонки, или друг подръчен материал, като вишневи клонки . Поставя се голям речен камък. Помежду зелките се слагат цревичния кочан и почистения хрян,  ябълки дюля, праз лук, може и една глава цветно зеле, ако искате зелевата чорба да придобие розов цвят.

Така наредената особеност на българския национален бит и култура се залива с вода, като внимателно се следи точното й количество. Например сипваме водата с кофа с вместимост  10 литра, така е най-удобно. В последната кофа вода (която е леко затоплена) разтваряме морската сол, която е около 400 гр. на десет литра вода.Сипва се и последната кофа и бидона се затваря.
След около три дена започва да се преточва всеки ден, докато зелето  втаса.  След това преточвам веднъж седмично.
Е  друго са сърмите с кисело зеле, зелевата салата и греяната ракийка през зимата!
Пресичане:
Този манипулация се прави едва когато зелето е напълно готово и има опасност да вкисне, в никакъв случай не се пресича докато е още сурово!
Пресича се по следния начин: 3 гр калиев сорбат на 2 кг зеленчук.  Тоест, в моя случай, на 20 кг зеле се предполага да сложа 30 гр калиев сорбат, или иначе казано, три пликчета, на които пише, че тежат 9 гр. Източва се една кофа зелева чорба, в нея се слага сорбатът, разбърква се добре и се връща в бидона. След това зелето се преточва, за да се разтвори добре калиевият сорбат добре в цялото количество зеле.
Може да се пресече с естествен консервант, какъвто е синапеното семе. Слагат се около 30 гр от него, но аз още не съм пробвала този начин.

2 коментара:

  1. Всяка година пресичам киселото зеле с лимонов сок и синапено семе. На 50 кг. зеле изцеждам 7-8 лимона и добавям 200 - 300 гр. синапено семе. Ферментацията спира и имам хубаво зеле и чорба до края на май. Използването на естествени материали не променя вкуса на зелето, и го пази от разваляне! Пробвайте.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря за съвета. Тази година със сигурност ще го пресека с естествени материали.

      Изтриване